Har du hört talas om Vätternrundan? Det är ett cykellopp som människor från hela Sverige deltar i. Vättern är som bekant landets andra största insjö, och precis som tävlingens namn antyder så gäller det att ta sig runt Vättern.

Insjön gränsar till inte mindre än fyra olika landskap. Västergötland och Östergötland samt Närke i norr och Småland i söder. Traditionsenligt går Vätternrundan av stapeln varje år helgen före midsommar. Den totala sträckan runt Vättern blir ca 300 km. Vätternrundan både startar och slutar i Motala. De deltagare som slutför loppet erhåller en medalj och ett diplom. Vätternrundan är i huvudsak ett motionslopp och därför saknas officiella resultatlistor.

Under loppets gång når cyklisterna ett antal depåer där både varma och kalla drycker serveras samt något lättare tilltugg så som bananer och bullar. Med undantag för Jönköping, Hjo samt målgången i Motala. Då serveras rejäla måltider. Att man som deltagare måste göra många stopp och fylla på energi ofta är förståeligt med tanke på det enormt krävande cykelloppet.

Vätternrundan är ju inte en tävling i strikt mening men utrustningen som används är densamma som tävlingscyklister använder. Inom cykelsporten används specialkonstruerade cyklar som är anpassade för bland annat landsväg, vilket är en konstruktion lämplig att använda av deltagare i Vätternrundan. Generellt kan man säga att tävlingscyklarna bör väga så lätt som möjligt. Dessutom bör tävlingscykeln vara utrustad med många växlar så att cyklisten ska kunna klara av viss terräng. Förvisso är det ingen extrem terräng under Vätternrundan, men dock är det oundvikligt att hamna i en jobbig uppförsbacke.

Vill du utsätta dig för ett av ditt livs utmaningar så bör du helt klart anmäla dig till Vätternrundan. Men man bör vara ute i god tid då platserna för loppet faktiskt är begränsade. Den som blir antagen till loppet gör rätt i att börja träna i tid. Tänk dig själv att cykla Vättern runt helt otränad.

Posted in: Cykelsport.
Last Modified: augusti 15, 2014