Vanliga cykeltyper

Som vardagscyklare kanske man inte tänker på hur stor variation det faktiskt finns inom cykelvärlden, det samma kan gälla om man bara fokuserar på en specifik cykelsport. Vilka är då de olika cykeltyperna som finns? Vad bör man hålla utkik efter och hur är de olika varianterna som vardagscyklar?

En vardagscykel är oftast den som är rustad med växlar, skydd för kedjan, skärmar och en pakethållare. Denna cykel använder man dagligen när man handlar, hämtar barn eller bara tar en tur i det vackra vädret. Prismässigt så kan det skilja mellan cyklar beroende på antalet växlar och utrustning. En vardagscykel har ofta inte mer än åtta växlar och som med de flesta cyklar; högre pris är lika med bättre kvalité.

Mountainbike

Här har vi den, cykeln som denna sidan gillar lite extra. Som ni säkert redan vet kan denna kategorin sedan delas in i många olika typer beroende på var och hur man hade tänkt cykla. Vilken typ av däck och vilken fjädring cykeln har kan göra stor skillnad mellan de olika tävlingsdisciplinerna. För många, speciellt lite yngre, har detta blivit en vardagscykel då den helt enkelt ser lite tuffare och sportigare ut.

El-cykel

Detta förhållandevis nyanlända alternativ är för de allra flesta den bästa vardagscykeln då den tack vare en inbyggd elmotor ger hjälp i uppförsbackarna. Detta gör att el-cykeln för många kan vara den ultimata färdmedlet för de dagliga arbetsresorna. Det kan spara både tid, pengar och dessutom ge lite träning utan att trötta ut för mycket. Man bör dock vara lite försiktig vid val av cykel då vissa kan vara starkare eller snabbare än vad som är tillåtet enligt lag.

racercykel

Racercykel

Denna cykeltyp är helt fokuserad på hastighet och reflekterar det i allt från val av däck till sittställning. Förr så fanns det bara två märken man kunde välja mellan om man tog sporten seriöst, det handlade om gula Crescent eller blåa Monark. Dessa två tillverkare låg alltid i topp och tävlade om förstaplatserna med varandra. Idag finns det allt mer avancerad teknik vilket gör att man har större valfrihet när man köper cykel, men det kan också bli betydligt dyrare med exotiska material som kolfiber. Bra om man vill komma till jobbet snabbt!

Annorlunda cyklar

Vi kan erkänna på direkten att detta normalt sett inte är vardagscyklar men det är svårt att låta bli dessa underliga skapelser. Kategorin innefattar allt från enhjulingen till tandemcykeln och är man riktig cykelälskare så måste man äga i alla fall en av dom. Att cykla enhjuling är inte det enklaste och kräver både balans och uthållighet. En utmaning som alla borde ta sig an någon gång i livet.