Välj en bra cykelhjälm

De flesta är nog överens om att det är smart att bära hjälm och användandet ökar även bland vuxna cyklister. Däremot är det inte alltid lätt att välja rätt hjälm för utbudet är stort och det finns olika hjälmar för olika ändamål.

Cykelhjälm på styre

Tips på märken

Cykelhjälmar finns i flera olika varianter och måste inte längre vara i den klassiska stilen som tävlingscyklister använder. Hos Sportamore finns det en hel del märken att välja på till bra priser. Bell har till exempel hjälmar i skatestil för såväl unga som i unisexmodell för de vuxna. Om du vill ha hjälmar som är specifikt gjorda för mountainbike har Etto riktigt snygga hjälmar med extra skydd i nacken och insektsnät.

Välja hjälm till småbarn

Om du ska köpa hjälm till ett barn som är under sju år bör du köpa en särskild småbarnshjälm. Den största skillnaden på en sådan jämfört med andra hjälmar är att den har ett spänne som är konstruerat för att utlösas ifall barnet skulle fastna. Du känner igen småbarnshjälmen på att den har ett grönt spänne eller hakband.

Allmänna råd vid köp av hjälm

Som har nämnts tidigare finns det olika typer av hjälmar beroende på vid vilka tillfällen du främst ska använda den. Om du till exempel mest kommer att åka mountainbike i skogen kan det vara smart att köpa en hjälm som är specialanpassad för just det. För att du ska veta att hjälmen är godkänd ska den alltid vara CE-märkt. Prova hjälmen för att känna efter hur bekväm den är och köp alltid en som har rätt storlek för att undvika att den åker på sned eller ramlar av. Det viktigaste är att hjälmen skyddar allt och täcker panna, bakhuvud och hjässa. Du kan läsa mer om vad du måste tänka på vid hjälmval hos Konsumentverket.