Träna inför tävlingar

Satsar du på att komma i cykelform inför nästa års Vätternrunda? Här kan du läsa olika tips och goda råd om hur du på bästa sätt tränar inför det stora cykelloppet. De flesta av oss kan cykla, men att cykla milslånga lopp är en helt annan sak än cykelturen till jobbet eller affären. Inför en längre tur gäller det att vara i god fysisk kondition för att åka sig fram till mållinjen.

TräningscykelDet första man bör fundera över är grundträningen. Vänj dig vid att sitta på cykelsadeln under längre sträckor och hitta en bra position som känns bekväm för dig. Om din cykel inte är anpassad för att användas under vintern kan du träna inomhus på en träningscykel istället. Ett tips är att gå på spinningklasser där du får lära dig teknik och mycket andra smarta tips som du kanske inte tänker på när du sitter och trampar på träningscykeln hemma framför tv:n.

Det gäller att lägga upp träningen för att vara i god form när tävlingen äger rum. Som grundträning kan du satsa på rundor mellan tre och fem mil. Börja med en gång i veckan och öka successivt till tre pass i veckan. När du känner att grundträningen börjar bli en vana kan du satsa på längre rundor emellanåt. Vid det här laget borde du klara av rundor på omkring 18 mil. Glöm inte bort att stretcha efter varje cykeltur. Även efter en kortare tur är det viktigt med ordentlig stretchning. Höftböjare samt sätes- och vadmuskulatur är de muskler som bör stå i fokus under stretchningen. Det är också bra att kombinera cykelträningen med styrketräning för att öka vävnadernas tålighet, speciellt i benmusklerna. Din kropp blir visserligen stark av cyklingen men med en varierad styrketräning får du en bättre grund som även lämpar sig för tävling inom simning och löpning.

När grundträningen samt styrketräningen flyter på kan du börja öka din prestation. Variera mellan långa och korta cykelturer samt mellan lättare och tyngre träningspass. Om du aldrig har deltagit i ett långt cykellopp förut så rekommenderas det verkligen att prova på att cykla ett riktigt långt pass, omkring 18-22 mil, i lugnt tempo för att känna på hur det känns. Det är också viktigt att träna din mentalitet inför loppet. Gör gärna upp en plan som du sedan följer under loppets gång. Ett annat bra tips är att visualisera dig själv som en riktig cyklist och se framför dig när du cyklar i mål. Fundera också över olika hinder som du kan stöta på under loppet så att du är förbered på eventuella punkteringar och den energibrist som kan uppstå. Med noggrann planering och effektiv träning kommer du i god form inför loppet.