Tour De France

Tour de France, som på svenska ofta kallas för Frankrike runt, är en cykeltävling som körs varje år i Frankrike. Många anser att Tour de France är det absolut mest prestigefyllda tävling man kan delta i som cyklist.

Tour De FranceTävlingen hör till de tre största etapploppen inom världens cykelsport som tillsammans benämns som Grand Tour. De andra två stora tävlingarna är Giro d’Italia som körs i Italien och Vuelta a España som körs i Spanien. Tour de France har anordnats ända sedan år 1903 och till en början kördes tävlingen alltid inom Frankrikes yttergränser, men nu för tiden cyklar deltagarna ofta in i landets grannländer. Det land som fått flest besök av de entusiastiska Tour de France-cyklisterna är Belgien.

Tävlingen anordnas vanligtvis under tre juli veckor och delas upp i cirka 20 etapper som alla består av omkring 200 km cykling. Mellan de olika etapperna har man lagt in några vilodagar som ger deltagarna chansen att ladda på med ny energi. Många av etapperna är så kallade linjelopp där alla deltagare startar gemensamt. Omkring tre-fyra lopp är däremot så kallade tempolopp där deltagarna startar individuellt. Ända sedan 1975 har tävlingen avslutats på Champs-Élysées i huvudstaden Paris och det är den etappen som de allra flesta anser vara mest prestigefylld att vinna.

Under åren har vi kunnat se flera svenska cyklister delta i Tour de France. Tour de France har blivit en tävling många svenskar även följer från tv-soffan. Det är hela tiden spänning att följa etapperna. Vem kommer att vinna och hur  ligger alla deltagare till efter de olika etapperna. Idag kan du också spela på sporten, ett företag som erbjuder denna tjänst är Betsson. Du hittar genom att klicka på odds och vidare på cykel. Genom att tippa få du ännu mer spänning från tv-soffan, för att se om din favorittippade person vinner. Den svensk som genomfört flest tävlingar är Sven-Åke Nilsson som deltagit i Tour de France hela fem gånger. En annan svensk som startat i tävlingen flera gånger är Magnus Bäckstedt men han har endast genomfört loppet till slutet två gånger. År 1970 placerade sig svensken Gösta Pettersson på en imponerande tredjeplats i tävlingen och han är än idag den svensk som klarat sig bäst i tävlingen. Historiska vinnare i tävlingen är bland annat fransmännen Bernard Hinault och Jacques Anquetil. De senaste två åren har vinnarna kommit från Storbritannien. År 2012 var det Bradley Wiggins som tog hem vinsten och i år kunde vi se hur Chris Froome kom etta i tre etapper och vann hela turneringen med sin imponerande insats.