Serva din cykel

Efter en lång, kall, mörk och bister vinter i ett förråd, garage eller i värsta falla ute så kan din cykel behöva lite kärlek innan den är redo att ta dig på säsongens härliga turer. 

cykelserviceOm du vill få njuta av dina cykelturer utan rasslande kedja och undvika att skada dig för att bromsarna inte tar i ett kritiskt ögonblick så är det en bra ide att se till att serva cykeln med jämna mellanrum och nu på senvintern är den perfekta tiden att göra det så att den är klar att ta fram när backen blir bar. Du kan såklart lämna in cykeln för service på en cykelverkstad, det kostar ett par hundra kronor om det inte är något större som måste åtgärdas. Men du kan lika enkelt utför den enklaste av servicen hemma.

Börja med att tvätta cykeln med ett bilschampo, vatten, svamp och trasa. Var försiktig med de oljiga cykeldelarna. Tvätta bort gammal smuts och olja från kugghjul och kedja med en torr stålborste. För att rengöra själva kassetten så krävs en speciell kassettavdragare som du kan köpa på din cykelaffär.

Lägg sedan på ny olja och här kan du använda antingen ett kedjevax eller en teflonolja som dock kräver lite mer kontinuerliga insmörjning än kedjevaxet. Alla kedjans länkar och kuggar måste smörjas och sedan torkar du bort överflödet genom att hålla en torr trasa lätt emot kedjan när du drar runt den ett par varv. Du bör torka av och olja om kedjan på din cykel ofta om du är på många långfärder, det gör att det går lättare att cykla och kedjan håller bättre.

Vill du få en skyddande yta på din cykel så kan du gnida in de lackade delarna med bilvax. Kontrollera också däcken på din cykel, de bör inte vara för slitna eller ha sprickor i gummit samt se över så att fälgarna är raka och att alla ekrar finns kvar.

Kontrollera bromsarna genom att hålla in båda bromshandtagen testa sedan att trycka cykeln framåt och dra den tillbaka. Kan cykeln röra på sig så är bromsarna glappa och du bör be en verkstad kolla på dem. Det går att åtgärda glappa bromsar eller krånglande växlar själv om man har en bra instruktionsbok men säkerheten på cykeln äventyras om du inte är helt säker på vad du gör.