Förbered dig för cykelsäsongen

Nu när vintern allt eftersom når sina mörkaste och mest kalla delar så kan det vara härligt att få se framåt, att fokusera på sommarens cykeleskapader. Genom att börja förberedelserna nu så är man redo att ta ut cykeln och sätta igång så fort isen har smält och marken är bar. 

cykelreparationServa cykeln

Det absolut man bör göra är att serva cykeln. Har man kunskapen och verktygen så kan man självklart göra detta själv men ett betydligt mer bekvämt alternativ är att lämna in cykeln till en verkstad. På så sätt vet man att allt är rätt och gjort enligt konstens alla regler även om det kostar lite extra.

En service på cykeln innehåller normalt sätt att man undersöker, justerar och vid behov byter ut bromsklossar, vajrar, kedja, slang och däck. Vid ett normalt år så brukar inte alla behöva bytas. En rengöring samt ny oljning av de mekaniska delarna kan räcka bra.

Dags att köpa nytt?

Om det är dags att byta ut delar eller köpa en helt ny cykel så kan det vara bra att även göra det i god tid innan säsongen börjar. Att vara tidigt ute förbättrar bland annat möjligheten att spara pengar genom att beställa sakerna online. Då tidspressen inte är på så kan man utan problem vänta den dagen extra som frakten tar. Många butiker har dessutom riktigt bra köpvillkor med flera månaders öppet köp. Man behöver alltså aldrig känna risken av att råka göra dåliga val.

Glöm inte träningen

Om man har legat på latsidan under hela vintern så kan det vara mycket tufft att komma igång med cyklandet igen under vintern. För att få bästa möjliga förutsättningar så är det viktigt att man tränar både kondition och benmusklerna. Vad man bör lägga fokus på varierar dock baserat på hur man cyklar. Vid långdistanslopp så krävs det en annan typ av uthållighet än vid korta tävlingar.