En härligare cykeltur

Har du bestämt dig för att börja cykla? Det kommer du inte att ångra! Så länge du följer de här enkla tipsen. Vi hjälper dig att få de bästa cykelturerna. 

Välj rätt däck

shutterstock_271648601

Det finns en mängd olika däckstorlekar. Först ska man ha ett däck som passar cykelramen, men sedan finns det både breda och smala däck. Smala däck är vanliga på racer- och hybridcyklar. Det får cyklarna att glida fram snabbare men du behöver nog trampa lite mer. För dig som ska vara i terräng eller cyklar lugnt på gatorna, är det skönare med bredare däck. Och under vintern ska däcken så klart vara dubbade. Du kan läsa flera däck och cykelguider på webbutiken Länna Sport. Deras cykelutbud är perfekt för både cykelatleter och nybörjare.

Bra sits

En bekväm sits gör stor skillnad. Bara elit och atleter trivs med de smala och hårda sitsarna och det är bara för att de har extradämpande material i cykelbyxorna. En stor sits kan dock vara lite otymplig när man försöker cykla i terräng eller väldigt fort. Därför kan man försöka sig på en smalare sadel, men man ska inte vara obekväm på cykeln.

Tajta kläder

Alla gillar inte tajta kläder, men för att vara så aerodynamisk som möjligt vill man inte att kläderna ska fastna i vinden. Om du bär tajta kläder i sadeln, flyter allt på lite lättare och du kämpar mot mindre motstånd.

Skor

Det finns speciella cykelskor som man kan använda. De har en slags hake eller stor pigg undertill som du ska haka fast på pedalen. Den ska se till att du inte tappar fotfästet när du cyklar. De är inte alltid så bekväma att gå: ta med ett par extra skor i väskan om du planerar på att kombinera cyklingen med andra aktiviteter.

Hjälm

Det viktigaste är hjälmen. En bra hjälm är aerodynamisk och ger optimalt skydd. Låt hjälmen kosta lite, den är ändå menad att rädda ditt liv. Och om du skulle ramla och slå huvudet, måste du köpa en ny. Hjälmen har gjort sitt. Det är inte lag att bära hjälm när man är över 15 år, men det ska sannerligen inte vara det som krävs för att man ska ta vara på sitt huvud.