Cykla bekvämt

Många av oss har sedan barnsben en tydlig bild av vad det innebär att resa. Man stiger på ett tåg, sätter sig i en bil eller hoppar på en buss – och så kommer man så småningom till destinationen. Men tänk om ens bild av resande kunde förändras så pass drastiskt att man aldrig ser på transport på samma sätt igen? Det är just det som har hänt många svenskar landet över, som insett charmen med att ta sig fram på cykel.

Vinter cyklistSverige är ett land som lämpar sig utmärkt för cykling. Här finns det gott om cykelsträckor och, framför allt, massor av yta att ta sig fram på. Man kan säga mycket om Sverige, men trångt är det inte! Här finns ju faktiskt plats för alla cyklister på våra fina landsvägar och om man vill stanna och vila upp sig är det inte svårt att hitta värdshus och motell vid vägarna. Det fina med att resa med hjälp av cykel är annars att det gör själva resan till en del av målet. När du svischar fram längs vägarna gör det resan till mer än bara en transportsträcka – det blir också en njutning. Om du är tillräckligt duktig, eller bara vill utmana dig själv, kan du ställa upp i en av alla tävlingar som anordnas varje år. Ett exempel är Vätternrundan, som varje år samlar omkring 20 000 deltagare.

En aspekt som dock blir betydligt viktigare att tänka på när du cyklar är klädseln. När du klär dig för en cykeltur krävs det att du är förberedd på alla typer av väder, och det är klokt att investera i riktigt bra material för att undvika besvikelse vid exempelvis regn eller blåst. Att ha ett rejält underställ är en bra början för varje cyklist; att därefter komplettera med regnjacka och andra klädesplagg är ett bra tips.