Cykeltävlingar i Sverige och Europa

Cykling är något som nästan alla håller på med mer eller mindre. Många av oss cyklar kanske dagligen till jobbet, skolan eller liknande. Det finns även de som har cykel som en form av träning och då kan cyklingen bli något av en livsstil med tiotals mils trampande varje vecka. Kanske med målet att köra något större cykellopp.

Tävlingar i Sverige

För många svenska motionscyklister är årets stora höjdpunkt Vätternrundan som går av stapeln under juni månad varje år. Loppet, som går i en medurs slinga runt sjön Vättern, är totalt 300 km långt med både start och mål i Motala. De senaste åren har över 20 000 cyklister deltagit. Att köra Vätternrundan kostar 1350 kronor. Loppet ingår, tillsammans med Vasaloppet, Vansbrosimningen och Lidingöloppet, i det som kallas en Svensk klassiker, vilken innebär att man genomför samtliga fyra lopp under ett år.

För den som inte känner för att sitta på sadeln i 30 mil, finns även en hel del andra motionscykellopp utöver Vätternrundan, bland andra Ringsjön runt i Skåne (125 km), Göteborgsgirot (70 km), Sundsvall Classics (213 km) samt Bornholm rundt (103 km), för den som vill bege sig utanför Sveriges gränser.

Tävlingar i Norden

Det norska loppet Styrkeprøven mellan Trondheim och Oslo är den ultimata prövningen för den som verkligen vill testa sina gränser. Banan, vilken mäter totalt 542 km, har en högsta punkt på över 1000 meter över havet och en totalstigning på mer än 4000 m.

Tävlingar i Europa

Vill man uppleva professionell cykling i världsklass ska man bege sig till Frankrike under juli månad och Tour de France. Världens största cykellopp med världens absoluta toppcyklister är något som varje cykelintresserad bör uppleva på plats. Framför allt bergsetapperna i Alperna brukar vara riktiga folkfester med tiotusentals åskådare som kantar de smala vägarna uppför bergen.

Det kan också vara en god idé att ta med sig sin egen cykel på resan för att testa någon eller några av de riktigt klassiska stigningarna som exempelvis Alpe d’Huez eller Mont Ventoux, vilka bägge ingick i årets upplaga av Tour de France. Då det inte finns några backar av den här kalibern i Sverige kan det vara kul att pröva på hur det verkligen känns med ett par mils riktig uppförsbacke.