Christopher Froome

5-27 juli är det dags för den i särklass största cykeltävlingen, Tour de France. Årets upplaga är den 101:a i ordningen och består av 21 etapper på sammanlagt 3 664 kilometer. Tour de France är inte bara stort bland cykelintresserade. Faktum är att det är det tredje största idrottsevenemanget i världen, överträffat bara av Sommar-OS och fotbolls-VM.

Många spekulerar över vem som kommer att vinna årets upplaga och en av de stora favoriterna är förra årets vinnare Christopher Froome.

Bakgrund

Christopher Froome, en av världens bästa cyklister, föddes i Kenya, och tävlade i början av sin karriär för Sydafrika, men har sedan 2008 kört för Storbritannien. För närvarande ingår han i stallet Team Sky. Han har tävlat professionellt sedan 2002 och flyttade då till Europa för att kunna utveckla sin karriär. Hans framgångar kom snabbt och 2012 slutade han tvåa i Tour de France efter att bland annat ha vunnit den sjunde etappen. Samma år tog Froome även ett brons i lagtempo samma år under OS i London.

Vinsten

Förra året lyckades han ännu bättre och vann Tour de France plus fyra andra tävlingar. I Tour de France lade han beslag på ledartröjan redan efter den första etappen och släppte den sedan aldrig ifrån sig. Frågan många ställer sig är om han ska lyckas upprepa bedriften i Frankrike även i år.

Vem vinner i år?

Froome räknas tillsammans med Alberto Contado vara favorit även i årets upplaga av Tour de France om man går efter oddsen på Bet365.
Alberto Contado vann Touren 2007 och 2009, men blev av med sin seger 2010 efter att ha åkt fast för dopning.

Froome har börjat året bra och har redan vunnit två tävlingar. Senast vann han Tour de Romandie, 28 sekunder före tvåan Simon Špilak. Trots att han har varit småsjuk och haft en del ryggproblem är det mycket som talar för att han kommer att kunna försvara sin titel i Tour de France i år.